top of page

Azért nem kérek segítséget, mert... (1.rész)

Ha annyiszor 1 millió forintom lenne ahányszor hallottam, és ahányszor én magam kimondtam ezeket a kifogásokat, akkor tuti, hogy most valahol a Bahamákon igyekeznék befogni a wifit.


Rengeteg sikerkönyv témája, hogy hogyan tudjuk kevesebb szorongással, több életörömmel élni a mindennapokat. Ha évekkel ezelőtt megkérdezte volna valaki, hogy nem akarok-e jobban lenni, akkor felháborodva válaszoltam volna azt, hogy persze, hogy jobban akarok lenni, hát ki akarja ilyen szarul érezni magát?! Papíron egyikőnk sem akar testi és lelki fájdalmakkal kínlódni, csak kiélvezni és értékkel megtölteni azt az időt, ami adatott.


De mikor szóba kerül a segítségkérés, akkor cifrábbnál cifrább kifogásokkal állunk elő, mert hiába vágyunk rá, a gyógyulás, a boldogság félelmetes tud lenni. Hiszen akkor már nem lesz mire fogni, hogy egy tábla epres Milkát 6 perc alatt tudok eltüntetni nyomtalanul a föld színéről. Nem lesz mire fogni, a még egy szál cigit, a még egy üveg sört, a végtelenített önsajnálatot, a betegségeket, a tehetetlenséget, az elmagányosodást.


És mindenek előtt nem lesz mire fogni, hogy nem vállalok felelősséget a saját jóllétemért és azért, hogy kiteljesedett életet éljek, amiért nem akarok bocsánatért esedezni senkinek.


Értő segítséget kérni egy elköteleződést jelent saját magunk mellett. De a bántalmazás egyik legaljasabb következménye az, hogy mélyen legbelül nem tartjuk méltónak magunkat a gyógyulásra. Hiszen ha azok lennénk, akkor nem bántottak volna bennünket.


Segítséget kérni baromi nehéz. Fontos tudni, hogy amikor rászánod magad, hogy elmenj egy szakemberhez, valószínűleg nem fogsz nagy mellénnyel végigsasszézni a Váci utcán, hogy "nézzétek mekkora király vagyok, foglaltam időpontot egy pszichológushoz". 


Nagyobb a valószínűsége, hogy mondjuk elpusztítod a maradék dugicsokid, zsinórban szívod a cigit a teraszon, lemész sörért, bőgős filmet nézel, pánikrohamot kapsz, vagy csak szimplán elfekszel a legközelebb eső vízszintes felületen, mintha végigment volna rajtad egy napocskás Waberer's kamion.


Most következő cikksorozatunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy könnyebben megküzdj a belső hangokkal, amik akadályoznak abban, hogy megfelelő támogatást szerezz magadnak. Szemügyre vesszük hát a három top kategóriás kifogást és arra is igyekszünk választ találni, hogy miért jobb elfelejteni mindhármat, úgy, ahogy vannak.


20 views0 comments

Comments


bottom of page