top of page

Magyarország első Trauma Tulélő Támogató online csoportja elindult kéthetente kedden, online, este 8-10-ig!!
Ez egy nyitott csoport, így a jelentkezés folyamatos!

Jelentkezés: fehér.kriszta@gmail.com

Csoporttag írta: 'Nagyon hatékonynak tartom a csoportos módszereket, mert fel tudnak gyorsítani fejlődési-feldolgozàsi folyamatokat, bár ezzel a témàval kapcsolatban még nem vettem részt ilyesmin. Sok elgondolkodtató dolog elhangzott tegnap, illetve az is feltűnt, hogy nagyon finoman adsz visszajelzést és jól sikerül egyensúlyoznod a tàmogatàs és a szakmai segítségnyújtàs hatàrmesgyéjén.'

A csoporttal a hagyományos 'support group'-ok mintánál maradunk. Egy nyitókörrel kezdünk, amiben azt mondjuk el, hogy hogyan érkeztünk, aztán egy megosztókört hallagtunk végig (itt senki sem szól közbe), a megosztás nem kötelező - ez a bántalmazással, gyógyulással, ezzel kapcsolatos érzésekről szól. Ezután egy beszélgetés van, mindig egy adott pozitiv témáról, ami kötődik a trauma témához, végül pedig egy zárókör van. Jelenleg online tartjuk, kéthetente, kb két óra lesz egy alkalom. Biztosan lehet számítani rugalmasságra, megértésre és kedvességre. :)

Trauma gyógyulás Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/633405491834908


Nagyon támogató lehet egy
ACA csoport is: https://www.aca.hu/

 

Trauma Gyógyulás Facebook Borító.jpg
SUPPORT-GROUP-FEATURE-IMAGE-2020-BCF-scaled.jpg

Részlet a könyvemből:

Kutatások szerint is az önsegítő (és akár nem szakember hanem társ által vezetett) csoportok nagyon hatékonyak a gyógyulásban és olyat adhatnak amit az egyéni munka nem.

Három kulcs eleme van a csoportoknak, egyet Herman is említ fent: validáció/elismerés, ezen kívül az izoláció oldása és a kapcsolati gyógyulás/újraírás. A túlélök gyakran elszigeltek, a történetükkel pedig különösen, az a kár ami pedig a kapcsolatokban, kapcsolódásban keletkezett emberi kapcsolatokon keresztül gyógyítható, gyakorolható és tehető helyre.

Judit Herman nagyon szépen ír a túlélő csoportokról, engem nagyon megfogott és arra motivált, hogy én is – bár a gyógyulásom végén – de kipróbáljak egy ilyen csoportot. Ezen kívül, mivel Magyarországon nem találtam, én szeretnék indítani egyet, valamint kitaláltam egy projektet, hogy képezzünk magyar csoportvezető szakembereket, akik majd ilyen csoportokat tudnak tartani.

‘MÍG A GYÓGYULÁS ELSŐ SZAKASZÁBAN a traumatikus élmények csoport előtti feltárasa akar a tulelő teljes osszeomolasat is okozhatja, addig ugyanez a munka a masodik gyogyulasi szakaszban jelentős eredmenyeket hozhat. Egy jól szervezett csoport egyrészt segiti a traumatörtenet rekonstruálását, másrészt éltető érzelmi támaszt nyújt a gyász időszakaban Ahogy minden egyes tulélő elmeséli törtenetet, a csoportlét mely egyetemességérzést nyújt a tagok számára. A csoport tanuságot tesz a túlélő vallomása mellett, amelynek ezzel a személyes jelentésen túl társadalmi jelentést is ad. Amikor a túlelő egyetlen embernek mondja el törtenetet, vallomása inkabb gyónas vagy magánbeszélgetés jellegű. Ugyanaz a törtenet egy csoport előtt elmondva inkabb a nyilvános és jogi értelemben vett tanuvallomáshoz hasonlit. A csoport minden tagnak segit kiegésziteni saját történetet - kiszabaditja a túlélőt az elkövetővel alkotott elszigeteltségéből, és ujra a tágabb külvilag teljességébe bocsátja, amelytől egykor elidegenitettek.’

bottom of page