Amíg nem valósultak meg itthon a trauma túlélő támogató csopotok, nagyon támogató lehet egy
ACA csoport: https://www.aca.hu/
A támogató csoportok szervezése és a csoportvezetők képzése folyamatban van.
 

SUPPORT-GROUP-FEATURE-IMAGE-2020-BCF-scaled.jpg

Részlet a könyvemből:

Kutatások szerint is az önsegítő (és akár nem szakember hanem társ által vezetett) csoportok nagyon hatékonyak a gyógyulásban és olyat adhatnak amit az egyéni munka nem.

Három kulcs eleme van a csoportoknak, egyet Herman is említ fent: validáció/elismerés, ezen kívül az izoláció oldása és a kapcsolati gyógyulás/újraírás. A túlélök gyakran elszigeltek, a történetükkel pedig különösen, az a kár ami pedig a kapcsolatokban, kapcsolódásban keletkezett emberi kapcsolatokon keresztül gyógyítható, gyakorolható és tehető helyre.

Judit Herman nagyon szépen ír a túlélő csoportokról, engem nagyon megfogott és arra motivált, hogy én is – bár a gyógyulásom végén – de kipróbáljak egy ilyen csoportot. Ezen kívül, mivel Magyarországon nem találtam, én szeretnék indítani egyet, valamint kitaláltam egy projektet, hogy képezzünk magyar csoportvezető szakembereket, akik majd ilyen csoportokat tudnak tartani.

‘MÍG A GYÓGYULÁS ELSŐ SZAKASZÁBAN a traumatikus élmények csoport előtti feltárasa akar a tulelő teljes osszeomolasat is okozhatja, addig ugyanez a munka a masodik gyogyulasi szakaszban jelentős eredmenyeket hozhat. Egy jól szervezett csoport egyreszt segiti a

traumatortenet rekonstrualasat, masreszt eltető erzelmi tamaszt nyujt a gyasz időszakaban Ahogy minden egyes tulelő elmeseli tortenetet, a csoportlet mely egyetemessegerzest nyujt a tagok szamara. A csoport tanusagot tesz a tulelő vallomasa mellett, amelynek ezzel a szemelyes jelentesen tul tarsadalmi jelentest is ad. Amikor a tulelő egyetlen embernek mondja el tortenetei, vallomasa inkabb gyonas vagy maganbeszelgetes jellegű. Ugyanaz a tortenet egy csoport előtt elmondva inkabb a nyilvanos es jogi ertelemben vett tanuvallomashoz hasonlit. A csoport minden tagnak segit kiegesziteni sajat tortenetet - kiszabaditja a tulelőt az elkovetővel alkotott elszigeteltsegebol, es ujra

a tagabb kulvilag teljessegebe bocsatja, amelytől egykor elidegenitettek.’